Δε μας χέζεις ρε Νταλάρα

Το πρώτο τραγούδι που θυμάμαι να ακούω σε ένα παλιό κασετόφωνο και να το τραγουδάω μαζί με τον παππού μου, ήταν το "Μες του Βοσπόρου τα στενά" από τον Γιωργάκη. Από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και αλλάξανε πολλά πράγματα.
Μεγάλες αντιδράσεις στις "δωρεάν συναυλίες αλληλεγγύης" που τραγουδάει ο Νταλάρας. Τσάμπα είναι και τα παρελκόμενα! Νερά, καφέδες, νεράντζια, γιαούρτια, αβγά! Κάθε "Καλλιτεχνάρας" αυτού του τόπου λέει την άποψή του στους παπαγάλους της αποχαύνωσής μας.
Δεν έχει τόση σημασία ποιά είναι η δική μου άποψη, αν και παρακάτω δε θα αποφύγω να την εκφράσω, ούτε έχει ιδιαίτερη αξία να εξετάσουμε ποιοί είναι εκείνοι που αντιδρούν και που στοχεύουν.
Ας το πάρουμε από άλλη σκοπιά, διαφορετική, πιο καλλιτεχνική και συναισθηματική!
Τόσα χρόνια τι τραγούδια έχουμε ακούσει από τον Νταλάρα; Έχει πει, Θεοδωράκη με τα κοινωνικοεπεναστατικά του, Λοΐζο με τα εργατικά του, ρεμπέτικα προς τιμή του πατέρα του ( τι κι αν άλλαξε το επίθετό του...τσ τσ τσ...κακοήθειες), σερβοβαλκανικά για την αδελφοποίηση των λαών και καλά, 'Με λένε Πόπη" για τα κοριτσάκια, ροκ με τον Παπακωνσταντίνου και ποιός ξέρει τι άλλο, που μάλλον μου διαφεύγει στην παρούσα φάση! Ποιά ήταν η κοινή συνισταμένη όλων αυτών; Μα, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος εμμέσως πλην σαφώς, τα φράγκα! Στον αστερισμό των χαρτονομισμάτων κινείται τόσα χρόνια, γι' αυτό και δεν έχει αφήσει ανείπωτο τίποτα στην κυριολεξία. Και μη βγει κανείς να μου πει, τι μεγάλος καλλιτέχνης που είναι και πόσο καλά κάνει κ.λπ., διότι είναι αντικειμενικό πέρα για πέρα ότι διαθέτει μια μέτρια φωνή όλη κι όλη. Απλώς, ήταν όλα αυτά τα χρόνια τόσο έξυπνος (μάλλον η γυναίκα του έχει το μυαλό, αλλά δεν έχει σημασία) ώστε να εκμεταλλευτεί όλες τις συγκυρίες, τόσο κοινωνικές όσο και πολιτικές, προκειμένου να χεστεί στο τάληρο!
Τόσα χρόνια λοιπόν, κανένα δεν πείραζε αυτή η μουσική ισοπέδωση των πάντων από τον Γιωργάκη; Δε θιγόταν η ευαισθησία κανενός; Δεν ήξερε κανείς για το ποιόν και τη συμπεριφορά του;
Αναρωτιέμαι επίσης, στην παρουσία του πτώματος του Φλωράκη πριν μερικά χρόνια στον Περισσό, που εμφανίστηκε να υψώνει τη γροθιά και να τραγουδάει τη Διεθνή, δε βρέθηκε ούτε ένας να του ρίξει ένα βρωμόξυλο; Συγκαταλέγεται στους Συντρόφους αυτό το λαμόγιο;
Φταίει, λέει η γυναίκα του, η Αννούλα του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισε όλα τα μέτρα σαν υπουργός και ο ίδιος για τις απόψεις που εξέφρασε τελευταία! Μάλιστα, μια χαρά! Τόσα χρόνια που όλο αυτό το κύκλωμα των "καλλιτεχνών-επαναστατών" έχουν πηδήξει, καλλιτεχνικά πάντα, το άπαν σύμπαν δεν έτρεχε κάστανο ε; Βέβαια, θα μου πεις έτρωγαν πολλά παράσιτα δίπλα τους!
Ρε, μπας και απλά όπως έτρωγαν τα φράγκα τόσα χρόνια, ήρθε η ώρα να φάνε μαζί και το ξύλο;

Τσάγια!!!

8 σχόλια :: Δε μας χέζεις ρε Νταλάρα

  1. Ιάκωβε, στην πραγματικότητα δεν έχει αφήσει τραγούδι που να μην το έχει ''ερμηνέυσει''.. Μέχρι και κλασική άγγιξε και μόνο που δεν έφυγε ο εγκέφαλος απ' την πίεση.. Την είδε Pavarotti. Σημασία έχει όταν ένας καλλιτέχνης, με όλη τη σημασία της λέξεως, άγει τέχνη κατ' επέκταση πολιτισμό και ούτω καθεξής, δεν θυσιάζεται στο βωμό του χρήματος. Βέβαια δεν είπαμε να το κάνει και αφιλοκερδώς.. Αλλά όχι και ασχροκερδώς.. Υπάρχουν άλλοι αξιότιμοι καλλιτέχνες που τους έχει φάει η αφάνια λόγω του ότι είναι καλλιτέχνες μέχρι το κόκκαλο και όχι μόνο στην επιφάνεια που κάποια στιγμή την ξαφρίζει η θάλασσα..

  2. Majorakia...δεν έχεις άδικο!!!

  3. Συμφωνώ απόλυτα με την ανάρτηση αγαπητέ φίλε Θεόφραστε, και με τα σχόλια.

    Έκανα κι εγώ μια με τον ίδιο τίτλο - σου έρχεται αυθόρμητα στο στόμα! - και ανάλογου πριεχομένου.

    Διάβασα ένα ατυχές κείμενο του Δελλατόλα στο Ποντίκι που τον υπερασπίζεται, αλλά νομίζω είναι ο μόνος, αυτός και τα καθεστωτικά μέσα.

    Καλησπέρα

  4. KK...καθένας έχει την άποψή του...το θέμα είναι ότι σε αυτό τον ντουνιά αντιδράνε όλοι μόνο όταν ο πισινός τους από τα παχουλά μαξιλάρια κάτσει σε καρφιά!!!
    Τότε θίγονται και ηθικές και ιερά και όσια και φιλότιμα και περηφάνεια.
    Όσο τρώνε δεν τρέχει κάστανο. Μόνο όταν πεινάσουν τους νιάζει η καμπούρα τους και θέλουν να ισιώσουν τη ράχη!
    Δυστυχώς!!!

  5. Ε ρε Πανούση...

    ΥΓ. Φίλε blackjack,
    αν μπορέσεις στείλε μας κάποιο mail σου για μία ενημέρωση προς το blog σου.

  6. Ευρυτάνα...καλά τα είπε ο Τζιμάκος!!!

  7. Όχι άλλο Νταλάρα..Πες τα χρυσόστομεε!
    Πάντως μ'αρέσει η συχνότητα που γράφεις. Αν έβρισκα και τον τρόπο να κάνω "παρακολούθηση" το blog σου για να σ'έχω από κοντά, θα 'ταν καλύτερα!:D

    Ανώνυμος

    26/4/12, 12:58 π.μ.

  8. αΨοΝεΞία... Όταν δεν βρίσκεις δουλειά, γράφεις!!!
    Γίνε μέλος στο blog...