Aleksis 2008

Πως λέμε Nissan Primera 1998, ακριβώς έτσι!
Εδώ αλλάζουμε και επικαιροποιούμε ένα πολιτικό πρόγραμμα ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους μόλις 1 μήνα, στις προσωπικές αντιλήψεις θα κολλήσουμε τώρα;! Όλα είναι δρόμος! Τι έγραψα πάλι ο άνθρωπας!
Το ιστορικό για την πρόοδο έτος 2008, o Aleksis Tsipras, γνωστός και ως "Τσι" (ναι, σωστά διαβάζεις) δίνει συνέντευξη στα Νέα. Από την ιστοσελίδα της εφημερίδας πήρα τα αποσπάσματα της συνέντευξης που παραθέτω στο άρθρο. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να τη διαβάσει ολοκληρωμένα, όποτε το επιθυμεί στο εξής link: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=61603.
 Θεωρεί μορφή της Αριστεράς τον Νίκο Μπελογιάννη και παρεξηγημένη προσωπικότητα τον Άρη Βελουχιώτη: «Ίσως ο Άρης να ήταν κάτι παραπάνω από τον Τσε της Ελλάδας» λέει, γιατί ο Βελουχιώτης «δεν είχε αυτόν τον τυχοδιωκτισμό που είχε ο Τσε». Μάλιστα θυμίζει ότι μπορεί ο Γκεβάρα να είναι ένα διαχρονικό σύμβολο ανιδιοτέλειας, «αν κάτσει όμως κανείς και αναλύσει τις πολιτικές του θέσεις την περίοδο της κρίσης στον Κόλπο των Χοίρων, θα δει ότι είχε θέσεις πολύ ακραίες και επίσης ότι εάν εφαρμοζόταν αυτή η πολιτική, μπορεί να έβαζε σε παγκόσμιο κίνδυνο την ανθρωπότητα».
Έτσι λοιπόν. Όσο κι αν συμφωνώ με τη δήλωση ότι ο Άρης Βελουχιώτης ίσως αποτέλεσε μεγαλύτερη "επαναστατική προσωπικότητα" από τον Τσε, δεν μπορώ παρά να κρίνω ως τουλάχιστον γελοία την άποψη περί τυχοδιωκτισμού και ακραίων απόψεων. Λες και είναι ποτέ δυνατόν μια επαναστατική ιδέα να ακολουθεί μια πεπατημένη αποδεκτή από το κατεστημένο. Τώρα, αν η δήλωση και θέση του Τσε, ότι έπρεπε να ξεπηδήσουν όσο περισσότερα Βιετνάμ σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, κρίνεται εν έτη 2008 ως ακραία και καταστροφική για την ανθρωπότητα, τι να πω. Τα συμπεράσματα δικά σας!
Στέκεται σκεπτικός απέναντι στον Φιντέλ Κάστρο για τον τρόπο που μεταχειρίστηκε τον Τσε, αλλά και για τον τρόπο που άσκησε την εξουσία του και αλλοτριώθηκε. Όμως τον εντυπωσιάζει το γεγονός ότι «αρθρογραφεί με θέματα ριζοσπαστικά, όπως η χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, τα μεταλλαγμένα», αλλά και για την ανάγκη να ενταχθούν στο κοινωνικό σύστημα της Κούβας οι εγχειρήσεις αλλαγής φύλου (!) «ζητήματα ταμπού ακόμη και για μας εδώ, άρα είναι ένα ανοιχτό μυαλό».
Ένας ηγέτης αριστερού κόμματος να δηλώνει ότι ο Τσε έπεσε θύμα εκμετάλλευσης του Κάστρο, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί θέμα Ανέκδοτου! Η εναλλακτική ενέργεια, τα μεταλλαγμένα και οι  εγχειρήσεις αλλαγής φύλου αποτελούν λοιπόν κριτήρια ριζοσπαστικότητας και ανοιχτού μυαλού. Μα φυσικά, τι άλλο άλλωστε θα μπορούσε να απασχολεί έναν αλλοτριωμένο από την εξουσία Φιντέλ!
 Ο Τσίπρας μαοϊκός; Κι όμως, εκτιμά ότι η σκέψη του Μάο είναι “πολύ πιο διαχρονική από εκείνη του Μαρξ και του Λένιν”. Για τους δύο κορυφαίους θεωρητικούς και διανοητές του κομμουνισμού εκτιμά ότι έχουν θέση σήμερα, μπορούν να μιλήσουν στους νέους του 21ου αιώνα «όχι όμως υπό τη μορφή ότι κάποιος πρέπει να παπαγαλίζει τα τσιτάτα τους». «Εάν ο Μαρξ ζούσε στις μέρες μας, θα είχε πάρει στο κυνήγι όλους τους μαρξιστές» λέει γελώντας.
Δε θα μπω σε διαδικασία να κρίνω τις σκέψεις και τις επαναστατικότητες των συγκεκριμένων προσώπων, καθώς θα ήταν σα να μαζεύω δυο-τρεις κολλητούς και να βγάλουμε έξω να μετρήσουμε και να συγκρίνουμε τις "ανδρικές μας ματαιοδοξίες". Συμφωνώ απόλυτα με το κυνήγι που θα έριχνε ο Μαρξ στους μαρξιστές, αλλά κάτι μου λέει αγαπητέ "Τσι" ότι θα ήσουν πρωταθλητής ανώμαλου δρόμου!
Τι σημαίνει για τον ίδιο να είναι κανείς σήμερα κομμουνιστής; “Μια μεγάλη κουβέντα! Κομμουνιστής δεν είναι όποιος το ισχυρίζεται αλλά όποιος το ζει. Έχει να κάνει με τον τρόπο που διαχειρίζεσαι την ίδια σου τη ζωή. Πρόκειται για ένα στοίχημα που χάνεται στα σημεία από αρκετούς ανθρώπους της Αριστεράς”.
Παρακαλώ τον οποιοδήποτε ζει στο δεδομένο κοινωνικοπολιτικό σύστημα να μου εξηγήσει πως γίνεται να ζεις σαν κομουνιστής, πέραν από 5 βασικές ηθικές αρχές που πρέπει να υιοθετείς σα στάση ζωής;!
Για τον Αλέξη Τσίπρα «η πιο σημαντική επαναστατική πράξη που μπορεί να κάνει κανείς είναι το να αναθεωρεί τις απόψεις του. Και να κάνει την αυτοκριτική του». Φυσικά, ισχυρίζεται ότι και ο ίδιος βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αυτοκριτικής... 
Έτσι, για να γουστάρουμε! Για να μην έρθει κανείς να μου πει σε κανά μήνα από τώρα, γιατί ο Aleksis δεν κατήγγειλε αλλά διαπραγματεύτηκε, προκειμένου να μας σώσει! Η αναθεώρηση υπεράνω όλων! Καλά τα έλεγε στο Αλαλούμ ο Τσιπρικός μέχρι Κόκαλο πλέον, Χάρυ Κλυν, όταν ρώταγε: "Είσαι αναθεωρητής;"
Δεν μετανιώνει πάντως για τα χρόνια που πέρασε στην ΚΝΕ, τα οποία παραδέχεται ότι ήταν πιεστικά. «Δεν θα ξεχάσω ότι την πρώτη μέρα που πήγα στην Α΄ Λυκείου και τα παιδιά στο σχολείο, στο προαύλιο, παίζανε μπάσκετ, κάνανε τις παρέες τους, κάνανε καμάκι στα κοριτσάκια, εγώ ήμουν στην είσοδο και πούλαγα “Οδηγητή”» διηγείται... «Από την άλλη όμως, ήταν και μια συναρπαστική διαδικασία να εντάσσεσαι σε μια συλλογικότητα». Διευκρινίζει όμως ότι αυτή η συλλογικότητα «δεν είναι απόλυτο ότι θα είναι κόμμα, μπορεί να είναι η θύρα 13» (να και το κλείσιμο του ματιού σε νέους και δη παναθηναϊκούς!). «Είναι συναρπαστικό να αισθάνεσαι ότι πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα και να εμμένεις σε μια διαδικασία συλλογική για τη διεκδίκηση κάτι πολύ μεγαλύτερου από αυτό που αφορά εσένα και τον εαυτό σου» λέει - και φαίνεται να το πιστεύει.
Χωρίς σχόλια! Μόνο μία φράση: Σώστε τους Κορμοράνους!
Όσο για τον Νικολά Σαρκοζί, βρίσκει ότι είναι «μια εκρηκτική προσωπικότητα με την έννοια ότι κάνει αντισυμβατικά πράγματα» υπό το πρίσμα ότι «καθένας που κάνει αντισυμβατικά πράγματα σε μια συμβατική και βαρετή εποχή είναι μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα». Από εκεί και πέρα όμως, εκτιμά ότι ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να έχει αφήσει ανοικτά κάποια ζητήματα από τα παιδικά του χρόνια. «Πρέπει να κάνει περισσότερη ψυχανάλυση» λέει με... τρυφερότητα.
Ο Σαρκοζί και τα ψυχολογικά του προβλήματα. Απλά είναι τρελοί και αντισυμβατικοί! Τα κωλαράκια μας πονάνε λιγότερο, τώρα που κάνουμε αντισυμβατικό σεξ, σωστά;!

Δεν αναλύω άλλο!
Τσάγια!!!  


2 σχόλια :: Aleksis 2008

  1. Τα μπουμπούκια της χορτασμένης Ελλάδας που αφού μπέρδεψαν την βούρτσα με την τσιπρούτσα λένε ο,τι γουστάρουν αφού οι λίγοι που μπορούν να τους ξεφτιλίσουν σαν εσένα είναι στη γωνία.
    Να είσαι πάντα καλά και καλά κουράγια.

  2. frizArta...είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι τη σωτηρία και οι σωτήρες πολλοί! Περαστικά μας!