Η μετάλλαξη

Η μετάλλαξη ή γενετική τροποποίηση ενός οργανισμού αποτελεί την τυχαία ή εσκεμμένη και σχεδιασμένη μεταβολή του γενετικού του κώδικα, με ευεργετικά ή καταστροφικά αποτελέσματα ακόμη και για την ίδια του την επιβίωση. Πλήθος περιβαλλοντικών παραγόντων, βιοτικών ή αβιοτικών, συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο.
Σε αυτό τον τόπο που ζούμε υπάρχει ένα νησί, για τους ανθρώπους του οποίου ο Καζαντζάκης έγραφε πως ανά πάσα στιγμή είναι πρόθυμοι να θυσιαστούν και να χύσουν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας και πως αυτό το αίμα θα είναι η προσφορά στο Θεό, ώστε να τους χαρίσει την απελευθέρωση. Όλοι καταλαβαίνετε ότι αναφέρομαι στην Κρήτη.
Όταν ο Δασκαλογιάννης ο Σφακιανός από τη γενιά των Βλάχων του χωριού Ανώπολη, εν έτη 1770, προετοίμαζε την Επανάστασή του σε ηλικία, κατά τους ιστορικούς, 40 ετών, που να φανταζόταν την ΡοζοΠράσινη χλεμπονιάρικη νοοτροπία, η οποία θα επικρατούσε στα κεφάλια των Κρητικών 250 χρόνια αργότερα. Το 1770 λοιπόν, η Κρήτη βρίσκεται υπό τούρκικο ζυγό για περίπου έναν αιώνα. Τα Σφακιά όμως, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι Τούρκοι Αγάδες της εποχής, ποτέ δεν κάθισαν ήσυχα, βρίσκονταν υπό συνεχή αναβρασμό.
Το 1759 σε φιρμάνι του Σουλτάνου αναγράφεται: "...παρά ταύτα, οι ραγιάδες της εν λόγω επαρχίας (Σφακίων) συνεργαζόμενοι στενώς μετά των απίστων εχθρών κουρσάρων και όντες λίαν πανούργοι και δόλιοι, βασιζόμενοι δε και εις το δύσβατον των οδών των και το απρόσιτον της Επαρχίας των και συμπεριφερόμενοι πάντοτε μετά σκαιότητος, αρνούνται την καταβολήν των φόρων των, προβάλλοντες άρνησιν και εμμονήν και αντίστασιν, συγκεντρωθέντων ούτω εις τα χείρας των άνω των 40.000 γροσίων... Οσάκις δε απέστειλε (ο έφορος) ανθρώπους εις την Επαρχίαν των διά να ζητήσουν την πληρωμήν, όχι μόνον δεν επλήρωσαν τούτους, αλλ' ούτε απάντησιν τινά έδωσαν...". Τότε τα χαράτσια ήταν Τούρκικα και όχι Ελληνοευρωπαϊκά, ε σύντεκνοι;!
Ο Δασκαλογιάννης πρέπει να γνώριζε ότι οι πεδινοί Κρητικοί δε θα σηκώνονταν μαζί του. Ήταν άλλωστε έναν αιώνα άοπλοι και άμαθοι των όπλων, σε αντίθεση με τους δικούς του που οπλοφορούσαν από νήπια. Στα Σφακιά ακόμη, υπήρχε μία ή και περισσότερες ομάδες καταδρομέων.
Έτσι η εξέγερση ξεκίνησε από τα Σφακιά όπου μαζεύτηκαν περί τους 2000 μαχητές με τους Καπεταναίους τους. Το λάθος όμως του δάσκαλου ήταν ότι περίμενε, όπως πάντα, την ξένη βοήθεια και συνδρομή, ρώσικης προέλευσης, η οποία ποτέ δεν έφτασε ως συνήθως. Έτσι, μετά από σκληρές και αιματηρές μάχες, ο Αρχηγός μαζί με μια αντιπροσωπία από τους Καπετάνιους αναγκάστηκαν να παραδοθούν, προκειμένου να σώσουν τον άμαχο πληθυσμό.
Στους όρους που ανακοίνωσαν οι Τούρκοι αναφερόταν: Και "πάντες οι προλαβόντως αιχμάλωτοι και εξανδραποδισθέντες, Μουσουλμάνοι και μη, οι καταφύγοντες εντεύθεν εις τα Σφακιά, να αποδοθούν άνευ ταλαιπωριών εις τους κατόχους των". Αυτός ο τελευταίος όρος είναι παράξενος και επιβεβαιώνει μερικές ιστορίες του λαού για τις κοινωνικές πεποιθήσεις του Δασκαλογιάννη, για ελευθέρωση των σκλάβων όλων, για δικαιοσύνη και ισότητα.
Στις 17 Ιούνη 1771, ο Δασκαλογιάννης παραδίδεται από τον Πασά σε ένα γιανίτσαρο βασανιστή, με εντολή για ένα σκληρό θάνατο στη μεγάλη πλατεία. Ήρθαν οι μαραγκοί, έμπηξαν τέσσερις πασσάλους στο χώμα, κάρφωσαν σανίδες κι έκαναν ένα κάθισμα ψηλό. Αφού μαζεύτηκαν τα μπουλούκια από τις ιαχές κατά τη μεταφορά του Καπετάνιου τον κάθισαν στο "θρόνο" του. Του έδεσαν χέρια και πόδια γερά να μην μπορεί να κινηθεί και σάλπισαν. Τότε ήρθε ένας γιανίτσαρος με το ξυράφι στο χέρι. Ανέβηκε στο "θρόνο", άρπαξε το μάρτυρα από τα μαλλιά και άρχισε να τον γδέρνει αργά-αργά, μαστορικά, σα να τον ξύριζε. Έκοβε λουρίδες και τις πετούσε πάνω στο πλήθος, λέγοντας: Τζάμπα πετσί για τα στιβάνια σας. Εκείνο όμως που περίμεναν οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έγινε. Μάταια λογάριαζαν πως ο Δάσκαλος θα ούρλιαζε, θά' κλαιγε, θα γύρευε έλεος. Κάθε φορά που το ξυράφι έκοβε το κορμί του, ακουγόταν ένα πνιχτό μουγκρητό, τίποτε άλλο! Τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν και μετά θάνατο.
Η θυσία του Δασκάλου δεν πήγε χαμένη. Τα Σφακιά πολέμαγαν και πάλευαν μέχρι τη λευτεριά διαρκώς!
Όλη αυτή την ιστορία, αν είσαι Κρητικός, πως την ξέρεις και δεν αυτοκτονείς με την κατάντια και τις επιλογές σου. Πως αντέχεις μωρέ να εντάσσεσαι στη Ροζ πουστοεπανάσταση του 2012; Πως βαστάς μωρέ;!
Πως χορεύεις Πεντοζάλι και δεν ντρέπεσαι;! Το χορό του πολέμου με παραγγελιά του Δασκαλογιάννη γιατί τον μετέτρεψες σε πανηγύρι;! Πόσο τοξική ήταν η ακτινοβολία του ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια και σε μετάλλαξε από άνθρωπο σε κτηνό;!

Τσάγια!!!

4 σχόλια :: Η μετάλλαξη

  1. από ραγιάδες πόσο διαφέρουμε νομίζεις;
    κάθε φορά περίτρανα το αποδεικνύουμε. δυστυχώς...

  2. Πιστεύω Λύχνε ότι δυστυχώς η δουλοπρέπεια αποτελεί και κληρονομούμενο χαρακτηριστικό. Υπάρχει στο πετσί μας όταν γεννιόμαστε και κάθε οικογένεια φροντίζει να το γιγαντώνει ανάλογα το σκοπό που πρέπει να επιτελεστεί!
    Η κατσαρόλα, η μούτζα και το μπινελίκι έχει καταντήσει η Επανάσταση του Έλληνα!

  3. υπεμονή

    ούλα με την ώρα τους..

  4. akrat...καλώς ήρθες.
    Άντε να δούμε πότε...