Θα ήταν παράνομες...

Νά' μαστε πάλι λοιπόν δυο βδομάδες πριν από τις εκλογές, τις περιφερειακές βεβαίως βεβαίως. Κάθε υποψήφιος κάνει τις δηλώσεις του, όλοι μαζί συμφωνούν ή διαφωνούν και οι υπόλοιποι πρέπει να αποφασίσουν και να ενεργήσουν ανάλογα. Και λέω να ενεργήσουν και όχι να ψηφίσουν, διότι δε θεωρώ πως ντε και καλά πρέπει να σπεύσουν στις κάλπες. Άλλωστε, η τελευταία φορά που στο χωριό μας η φράση "υποχρεωτική πολιτική ψήφος" είχε κάποιο ουσιαστικό νόημα, οι άνθρωποι φορούσαν χλαμύδες, έγραφαν σε περγαμηνές και ταξίδευαν με τριήρεις. Τυχαίο??? Δε νομίζω!!!

Κάποιος πολύ σοφότερος τόνιζε ότι "αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο, θα ήταν παράνομες". Ο συγκεκριμένος ΤΥΠΟΣ βέβαια με τη γενικότερη "υπόσταση" που κουβάλαγε στα παντελόνια του εκείνη την εποχή μπορούσε αυτό το τσιτάτο να το υποστηρίξει και εμπράκτως.

Από τις αρχές της οργανωμένης ανθρώπινης κοινωνίας σε κάθε κοινωνικοπολιτικό σύστημα, πρωτόγονο κομουνιστικό, δουλοκτητικό, φεουδαρχικό, αστικό-καπιταλιστικό, οι εκάστοτε εκλογικές διαδικασίες εξυπηρετούσαν εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Ο εκμεταλλευτής πάντοτε προσπαθεί να συντηρήσει την υπάρχουσα κατάσταση, ενώ ο εκμεταλλευόμενος να βελτιώσει τη θέση του όσο περισσότερο μπορεί. Ένας ΤΥΠΟΣ μόνο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δύναται να χρησιμοποιήσει τις εκλογές ως "μοχλό πίεσης". Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ! Αυτός δηλαδή που κοιμάται με το περίστροφο κάτω από το μαξιλάρι, που ζει τουλάχιστον ως "ημιπαράνομος" και που είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να πεθάνει προκειμένου να καταστρέψει ό, τι ξεπερασμένο προσπαθούν να συντηρήσουν. Αυτός μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικές αλλά και ασήμαντες ταυτόχρονα είναι οι εκλογές. Αυτός ξέρει ότι η χρήση βίας είναι εντέλει αναπόφευκτη, όχι σαν προϋπόθεση αλλά ως "αναγκαίο κακό" της κοινωνικής εξέλιξης.

Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι "τι ακριβώς μπορεί να αποτελέσει η ψήφος"?

Σίγουρα, μπορεί να γίνει ένα "βήμα" μπροστά στην ανθρώπινη συνείδηση όταν αξιοποιηθεί καταλλήλως. Σίγουρα, μπορεί να γίνει μέσο εξυπηρέτησης προσωπικών επιδιώξεων. Σίγουρα, μπορεί να γίνει μέσο "ξεπλύματος" και αθώωσης πολιτικών εγκλημάτων.

Χρειάζεται ο εξουσιαστής την εκλογική επιβεβαίωση? Ασφαλώς ΟΧΙ! Τον επηρεάζει καθόλου η επιδοκιμασία ή η αποδοκιμασία μέσω των εκλογών? Ασφαλώς ΟΧΙ! Πρέπει να φοβάται? Ασφαλώς ΝΑΙ! Όταν ο ΤΥΠΟΣ με τη μεγάλη "υπόσταση" πολλαπλασιαστεί και κατακλύσει το χωριό μας. Τότε, ο φόβος του θα είναι καθημερινός! Τότε, ακόμη κι αυτόν δε θα τον νοιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι ανά πάσα στιγμή θα κινδυνεύει να χάσει πολύ περισσότερα από μία ψήφο.

Τις "υποστάσεις" παρά πόδα λοιπόν αδέρφια...

Τσάγια!!!

0 σχόλια :: Θα ήταν παράνομες...