Της φυλακής τα σύνορα

Μπορεί κάποιος πραγματικά να υπερθεματολογήσει για την ύπαρξη συνόρων και ορίων μεταξύ των χωρών, των κρατών, των εδαφών;
Θα μου πεις, σοφέ μου, ότι με αυτό τον τρόπο προστατευόμαστε από τον εξωτερικό εχθρό, από τον κατακτητή. Θα μου πεις, ότι υπάρχουν τόσοι και τόσοι που "λιγουρεύονται" αυτά που έχεις και θέλουν να στα κλέψουν. Θα μου πεις, ότι ο περήφανος λαός των Ελλήνων έχει τη δυσάρεστη μοίρα να πρέπει να επαγρυπνεί για τις απειλές των προαιώνιων εχθρών του. Θα μου πεις, ότι η θέση της Ελλαδάρας μας, από στρατηγικής απόψεως, είναι πλέον καθοριστική και πολλοί θα ήθελαν να την υπονομεύσουν.
Ποιός είμαι εγώ που θα αντικρούσω όλα αυτά τα επιχειρήματα, ώστε να σε πείσω πως έχεις άδικο;! Δεν έχω καμία διάθεση να πράξω κάτι τέτοιο.
Όμως, σοφέ μου, συλλογίσου λίγο τα παρακάτω...
Είναι ψευδές ότι τα μεγαλύτερα κακά, οι ιστορικότερες συμφορές, οι χειρότεροι πόλεμοι έγιναν για αυτά τα σύρματα; Για αυτά τα κλουβιά; Σίγουρα, τα φράγκα, τα συμφέροντα, οι θρησκείες αποτέλεσαν διαχρονικά αιτίες συρράξεων και ανταγωνισμού. Οι ισχυροί αυτού του ντουνιά όμως είναι εκείνοι που έχουν απόλυτη ανάγκη τις "φυλακές". Εκείνοι θέλουν να φυλάσσουν τα υπάρχοντά τους, να τα αυγατίζουν, αλλά και να κλέβουν και από το γείτονα ανταγωνιστή ό, τι μπορούν.
Εσύ, ο φτωχός πλην πλούσιος σε γνώση σοφός, τι τα χρειάζεσαι τα τείχη; Τι να προστατεύσεις; Τα αμύθητα πλούτη σου; Είσαι τόσο σίγουρος πως αυτά που σε χωρίζουν από τον αιμοβόρο γείτονά σου είναι τόσο πολλά και σημαντικά; Μήπως, τελικά, αν το καλοσκεφτείς, σας ενώνουν πολλά περισσότερα; Ακόμη ακόμη, και η ιστορική σας καταγωγή, μήπως έχει κοινές πηγές και παραφυάδες; Μήπως, το "ούνα φάτσα, ούνα ράτσα" είναι πολύ γενικότερο από ότι θέλουν να πιστεύουν Έλληνες και Ιταλοί;
Σκέψου...ή μάλλον, δες...δεν μπορεί, όλο και κάποιον Άτλαντα θα έχεις στο σπίτι σου, ίσως από τα χρόνια του σχολείου, ίσως του παιδιού σου. Ίσως να διαθέτεις μια υδρόγειο σφαίρα! Παρατήρησέ την, λοιπόν. Σου κάνει κάτι εντύπωση; Ναι, δεν κάνεις λάθος. Τα μόνα σύνορα είναι τα Φυσικά. Θάλασσες, βουνά, ποτάμια! Τα σύρματα, που τόσο αναγκαία σε έχουν κάνει να πιστεύεις ότι είναι, δε φαίνονται πουθενά!
Παράλογο; Μπα! Ίσα ίσα...οι φτωχομπινέδες αυτού του κόσμου δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε. Σου φαίνομαι πολύ ρομαντικός ε;! Ίσως αν "κοιτάξεις" πραγματικά καλά, ίσως λέω, καταφέρεις να δεις αυτά που μας ενώνουν!
Άσε τις εθνικιστικές κορώνες, τις μισαλλοδοξίες και τις "μεγάλες ιδέες" για εκείνους που τις έχουν ανάγκη και τους συμφέρει η συντήρησή τους. Ακόμη και λαοί που έχουν διαπαιδαγωγηθεί με αυτό τον τρόπο, δεν μπορούν να κατηγορηθούν για τα εχθρικά τους αισθήματα, για το φόβο τους, για το μίσος τους προς κάθε τι ξένο. Απλά, δεν "κοιτάνε" καλά γύρω τους.


 
Τσάγια!!!

11 σχόλια :: Της φυλακής τα σύνορα

  1. καλησπέρα.
    από τους εξωτερικούς εχθρούς δεν κινδυνεύουμε από κανένα. Τους βολεύει απλά να μας κρατάνε σε εγρήγορση μια με τους Τούρκους, μια με τα Σκόπια και ΄μεις σαν ηλίθιοι νομίζουμε ότι έχουμε την κότα με τα χρυσά αυγά και δώσε υποβρύχια και δώσε αεροπλάνα.
    Με τους εσωτερικούς εχθρούς τι θα γίνει;
    καλό βράδυ να έχεις...

  2. Πλάκα μου κάνεις!

  3. Πλάκα μου κάνεις;
    Κάτι τέτοια ακούγονται από τους "πολίτες του κόσμου".
    Σε κόβω ότι δεν είσαι.
    Τελικά τι είναι πατρίδα;
    Δεν είναι ο τόπος που ζεις και βιοπορίζεσαι;
    Αυτός ο τόπος δεν έχει ήθη και έθιμα;
    Αυτός ο τόπος δεν έχει πλούτο;
    Τα ήθη και τα έθιμά μας δεν έχουν τίποτα κοινό με τους γείτονες,με αυτούς δηλαδή που είναι από την άλλη μεριά του φράχτη.
    Και εγώ θα ήθελα να ζω σε μια αταξική κοινωνία.Αλλά είναι αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο θέλοντάς το μόνο εγώ και όχι και ο γείτονας.

  4. η διαφορετικότητά μας πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει. Στο βάθος όλοι ίδιοι, άνθρωποι. Πολύ ρομαντικό ε; Imagine όμως...

  5. Μαρία Νι...πράγματι πολύ ρομαντικό. Όσο για τους εσωτερικούς, κάποια στιγμή ίσως έρεθι η ώρα του λογαριασμού!!!

  6. ΟΧΙά...δεν ξέρω πως προσδιορίζεις την πλάκα!!!

  7. Tiktos...το πρόβλημα είναι από ποιούς ακούγονται παρόμοια πράγματα; Μήπως το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει το Σοσιαλισμό στον τίτλο του;! Έχει καμία σχέση όμως;! Μήπως είμαι ΠΑΣΟΚος κατά βάθος και δεν το χω καταλάβει;!
    Εννοείται ότι πατρίδα είναι όλα αυτά που αναφέρεις...να σε ρωτήσω και κάτι άλλο όμως σε αυτό το σημείο: Πρόσφατα, υπήρξε μια πιθανότητα που δεν προχώρησε να μεταναστεύσω στην Ολλανδία για δουλειά. Πατρίδα μου ποιά θα ήταν μετά την εγκατάστασή μου εκεί; Θα έπαβα να είμαι Έλληνας; Μήπως δε θα γινόμουν και λίγο Ολλανδός μετά από ένα διάστημα;!
    Εννοείται πως δεν μπορείς να ζήσεις κάτι όταν το θέλεις μόνο εσύ. Εξάλλου, δεν είμαι φαντασιόπληκτος. Αυτό δε σημαίνει ότι ακόμη και αυτό που σκέφτομαι δεν είναι ρεαλιστικό...απλά΄φαντάζει πολύ δύσκολο στην παρούσα φάση!
    Όσο για τα ήθη και τα έθιμα, δεν έχεις άδικο, υπάρχουν πολλές διαφορές...Επειδή όμως τυγχάνει να χορεύω αρκετά χρόνια και παρακολούθησα πρόσφατα φεστιβάλ, όπου συμμετείχαν ομάδες από Ελλάδα (Κρήτη, Μακεδονία, Θράκη), αλλά και από Βουλγαρία, πρώην Γιουγκοσλαβία κ.λπ. υπάρχουν και πολλά δρώμενα και έθιμα όπου τα κοινά σημεία είναι περισσότερα!
    Για μένα μεγαλύτερος πατριώτης από τον Τσε σε παγκόσμιο επίπεδο ίσως να μην έχει γεννηθεί: Ποιός; Ένας γιατρός από την Αργεντινή, που έκανε το γύρο όλης της Λατινικής Αμερικής, επαναστάτησε στην Κούβα και συμμετείχε σε όλα τα αντάρτικα της ηπείρου του. Γιατί; Επειδή έβλεπε πόσα ενώνουν και όχι πόσα χωρίζουν τους ανθρώπους!

  8. Το κύτταρο δεν αλλάζει.Και το κύτταρο είτε γεωγραφικό, είτε πολιτικό, είτε ταξικό, είναι το σύνορο που διαχωρίζει τα σκατά από τα λουκούμια. Γι αυτό σου λέω πλάκα μου κάνεις!

  9. ΟΧΙά...Κι όμως το κύτταρο αλλάζει. Απόδειξη ότι από ένα κυτταράκι προερχόμαστε! Και είναι θέμα επίσης, ποιός είναι το σκατό και ποιός το λουκούμι!!!

  10. Πάντως εμένα δεν νιώθω να με ενώνει και τίποτε με τον χ' ψ' μεγαλοκαρχαρία επειδή τυχαίνει να ζούμε εντός των ίδιων συνόρων.
    Τους ανθρώπους του λαού ναι, υπάρχουν πολλά να τους ενώνουν. Άσε δε, που δεν έχω δει στα δύσκολα κανέναν πλουτοκράτη να υπερασπίζεται την πατρίδα παρά μόνον τα ασύνορα πορτοφόλια τους.

  11. Δεν έχεις καθόλου άδικο Ιχνηλάτη...