Ο Επαναστάτης πέθανε...

...ζήτω ο Επαναστάτης.
Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση για τους Βασιλιάδες, πρέπει να τονίσουμε ότι σε αυτή τη ζωή, όσο σπουδαίος και χαρισματικός αν είναι κάποιος, όσο μεγάλο και φωτεινό αν είναι το άστρο που στέκεται πάνω από το κεφάλι του, ουδείς αναντικατάστατος. Εύκολα ή δύσκολα, όσο κι αν η περιβόητη θεωρία της ανθρώπινης ατομικότητας έχει επικρατήσει δημιουργώντας αυταπάτες, ό, τι μπορεί να καταφέρει ένας άνθρωπος, έχει τη δυνατότητα να το κάνει κι ένας άλλος. Ο μόνος αληθινός και ουσιαστικός τρόπος να "αποθεωθεί" η Ατομικότητα είναι μέσω της "απογείωσης" της Συλλογικότητας!
Έτυχε, η μάλλον πέτυχε, να παρακολουθήσω την κινηματογραφική ταινία "Che" του 2008 και οφείλω να παραδεχθώ ότι οι φίλοι που μου την πρότειναν είχαν απόλυτο δίκιο. Αποτελεί την πιο παραστατική και ρεαλιστική βιογραφική ταινία που έχω παρακολουθήσει ποτέ!
Ποιά ήταν τα κύρια θέματα που ώθησαν τους Τσε της εποχής να πάρουν τα όπλα;
Ο πρωταγωνιστής σε δυο-τρία σημεία που φαίνεται να επιχειρηματολογεί για την κατάσταση στη Λατινική Αμερική, τονίζει:

  • Τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού είναι πλήρως αναλφάβητοι.
  • Η παιδική θνησιμότητα βρίσκεται στα ύψη.
  • Οι περισσότεροι από τους χωρικούς δεν έχουν δει γιατρό ποτέ στη ζωή τους.
  • Δεν υπάρχει οδικό δίκτυο ούτε για ζήτω.
  • Ορισμένες Βορειοαμερικάνικες πολυεθνικές εκμεταλλεύονται το σύνολο του φυσικού πλούτου της Λατινικής Αμερικής.
  • Οι εργάτες πεθαίνουν καθημερινά στα ορυχεία και όποτε απεργούν, η απεργία τους πνίγεται στο αίμα.
  • Η διαπραγμάτευση δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στη δημιουργία αυταπατών. Μόνο ο ένοπλος αγώνας μπορεί να πετύχει!
Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι το θέμα της "τσέπης" του καθενός δεν αποτελούσε κεντρικό θέμα στην επιχειρηματολογία της ταινίας. Σκεπτόμενος όμως ορθά και ψύχραιμα, καταλήγω στο γεγονός πως και σήμερα, τα συνολικότερα προβλήματα είναι τέτοια, ώστε η σμίκρυνση της τσέπης μας θα έπρεπε να είναι το "τελευταίο" που μας απασχολεί. Είναι τέτοια η Ιδιοτέλειά μας τελικώς και ο προσωπικός Συμφεροντολογισμός μας, ώστε να μας ωθούν στη "Χεσμένη Επανάσταση".
Στην επανάσταση της Κούβας, εμφανίζεται κάθε αντάρτης να έχει μαζί του το τετράδιό του, μαθαίνοντας βασικούς κανόνες των μαθηματικών και της γραμματικής. Όπως έλεγε ο Τσε, δεν βρισκόμαστε στη ζούγκλα μόνο για να πολεμήσουμε, αλλά και για να μάθουμε. Μια κοινωνία που δεν γνωρίζει γραφή και ανάγνωση είναι πολύ εύκολο να ξεγελαστεί!

Ποιό ήταν το βασικό χαρακτηριστικό που έκανε τον Ερνέστο Γκεβάρα τόσο επικίνδυνο; Εκείνη ακριβώς η ενιαία αντίληψη που είχε σχηματίσει για την κατάσταση στη Λατινική Αμερική. Πως παρ' όλες τις επιμέρους διαφορές, οι ομοιότητες των προβλημάτων σε όλες τις γείτονες χώρες ήταν τέτοιες, ώστε να καθίσταται εφικτή μια Γενικότερη Εξέγερση! Αυτές οι "εθνολογικές διαφορές" όμως, καθιστούσαν την προσπάθειά του εξαιρετικά δύσκολη. Γι' αυτό και οι απόπειρές του να ενισχύσει τα Επαναστατικά Κινήματα σε Κονγκό, Βενεζουέλα και Βολιβία απέτυχαν. Γι' αυτό και τον "έδωσαν" τελικά οι ίδιοι οι Φτωχομπινέδες Βολιβιανοί Χωρικοί, πεισμένοι για τον Κομουνιστικό Κίνδυνο και για τον Ξενόφερτο Χαρακτήρα του Τσε.
Ο πραγματικός επαναστάτης δεν είναι Αιθεροβάμων και Παλαβός, απλά λίγο Τρελούτσικος. Γνωρίζει πλήρως πως έχουν οι συνθήκες. Γνωρίζει πλήρως τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματός του. Απλά, είναι υποχρεωμένος να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες που του αναλογούν. Έτσι και ο Τσε, σε γραπτά του αναφέρει επανειλημμένως ότι η Εξαγωγή Επανάστασης είναι Ανέφικτη. Αν δεν είναι αποφασισμένος ο Υποκειμενικός Παράγοντας κάθε Χώρας να φτάσει τα πράγματα μέχρι τέλους, δεν γίνεται τίποτα.
Το καλύτερο σημείο της ταινίας, το οποίο προέρχεται από πραγματική δήλωση του Γκεβάρα σε συνέντευξή του είναι το εξής: Οι περισσότεροι των στρατιωτικών αναλυτών συνηθίζουν να λένε ότι η Νίκη σε μια μάχη εξαρτάται από το μέγεθος των Στρατών. Υπάρχει όμως και ο Αστάθμητος παράγοντας. Ο Ηθικός Παράγοντας. Το Δίκαιο του Αγώνα. Το Πόσο Αποφασισμένος είσαι να Πεθάνεις, προκειμένου να πετύχεις το Σκοπό σου. Τότε, οι αριθμοί αντιστρέφονται.
"Για να μπορέσεις να επιβιώσεις μέσα στη ζούγκλα, πρέπει να ζεις σα να είσαι ήδη νεκρός!"

Ελεύθερη πατρίδα ή Θάνατος!

Τσάγια!!! 

9 σχόλια :: Ο Επαναστάτης πέθανε...

  1. ναι αλλα συμφωνα με τον Τσιπρα:"μπορεί ο Γκεβάρα να είναι ένα διαχρονικό σύμβολο ανιδιοτέλειας, αν κάτσει όμως κανείς και αναλύσει τις πολιτικές του θέσεις την περίοδο της κρίσης στον Κόλπο των Χοίρων, θα δει ότι είχε θέσεις πολύ ακραίες και επίσης ότι, εάν εφαρμοζόταν αυτή η πολιτική, μπορεί να έβαζε σε παγκόσμιο κίνδυνο την ανθρωπότητα" . . .

  2. Salot sor...χαχαχαχαχαχα...εντάξει, Ο Καπετάνιος έχει κάνει την Ειρηνική του Επανάσταση!!! Που να ασχολείται τώρα με τα γατάκια τύπου Τσε!!! Πες μου ότι ο Aleksis έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα γραπτό κείμενο ανάλυσης των θέσεων του Τσε!!! Που βρίσκεται αυτό το αριστούργημα;;;

  3. ειναι σε συνεντευξη του 08 αν δεν κανω λαθος, θα προσπαθησω ναβρω το link

  4. Salot sor...ευχαριστώ πολύ!!! Είναι γεγονός ότι εκείνη την εποχή η Κούβα ήταν απομονωμένη ακόμη και από εκείνους που δε θα έπρεπε...αλλά να βγαίνεις το 2008 και να παπαγαλίζεις αυτά που λέγανε άλλοι το 1958 είναι τουλάχιστον τραγικό!!!

  5. http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=61603

    πολλα τα μαργαριταρια στην παραπανω συνεντευξη του φερελπι Αλεξη

  6. Για μένα ο CHE είναι το μεγαλείο της ανθρωπιάς , έγινε αυτό που ξέρουμε από αυτά που έζησε και δεν γεννήθηκε έτσι, έδωσε την ζωή του για της αρχές του .
    Ο CHE δεν είναι φωτο σε μακό μπλουζάκι , αλλά μια διαχρονική ανθρώπινη ιδέα.
    Μακάρι να είχε κινδυνέψει η ανθρωπότητα τότε από τον CHE, παρά από τους τραπεζίτες που υποδουλώνετε σήμερα.
    Καλή δύναμη μας χρειάζεται.

  7. Σωστός ο Ανορθόγραφος!

  8. Υπάρχει όμως και ο Αστάθμητος παράγοντας. Ο Ηθικός Παράγοντας. Το Δίκαιο του Αγώνα. Το Πόσο Αποφασισμένος είσαι να Πεθάνεις, προκειμένου να πετύχεις το Σκοπό σου. Τότε, οι αριθμοί αντιστρέφονται.


    --------------

    Ακριβώς! Αυτός ο "αστάθμητος παράγοντας", είναι που κάνει όλους τους καταπιεστές να τρέμουν...

  9. Ευρυτάνα...δεν τους βλέπω να πολυτρέμουνε ακόμη. Όσο περιορίζονται απλά στη μιντιακή προπαγάνδα, σημαίνει ότι το σκηνικό είναι ελεγχόμενο. Έχουν τις καβάτζες τους ακόμα!
    Όταν θα ρθει η ώρα, το τρέμουλο θα φανεί!!