Ο χορός του Πολέμου

Στην Ελλάδα, όλα τα αισθήματα και συναισθήματα, καθώς και όλα τα βιώματα, οι χαρές και οι συμφορές γίνονται πάντοτε χορός και τραγούδι. Ιστορικά, οι Έλληνες χόρευαν για να ξεγελάσουν, να τιμήσουν και να εξευμενίσουν τους Θεούς, ειδικά όσο οι τελευταίοι τους έμοιαζαν στις συνήθειες, στις αδυναμίες και στις υπερβολές.
Οι Έλληνες είμαστε λαός επιστημόνων και φιλοσόφων, λαός τεχνιτών και καλλιτεχνών, αλλά και λαός αγωνιστών και πολεμιστών. Έτσι, δε θα μπορούσαμε παρά να κάνουμε τον Πόλεμο Χορό! Πλήθος πολεμικών χορών δημιουργήθηκαν και χορεύονταν πριν τις μάχες και σώζονται μέχρι σήμερα, προκειμένου να μας θυμίζουν από που ερχόμαστε, αλλά και πόσο έχουμε εξευτελιστεί.
  • Πυρρίχιος!

  • Πεντοζάλι!


  • Τσέστος!

 

Αυτό είναι ένα δείγμα τις κουλτούρας που μας διακατείχε κάποτε. Υπήρχαν εποχές, όπου οι άντρες μετράγανε για τις πράξεις και τα έργα τους και όχι για τις μπαρούφες που έλεγαν. Μετράγανε για την αυτοθυσία τους και όχι για τον φιλοτομαρισμό τους. Μετράγανε επειδή ο καβάλος των παντελονιών τους ζύγιζε οκάδες και όχι για τις γεμάτες τσέπες τους. 
Θα έρθει εκείνη η ώρα που οι γκάιντες του πολέμου θα ξαναηχήσουν.
Ο Εχθρός είναι καταρχήν ΕΝΤΟΣ αδέρφια!

Τσάγια!!!

6 σχόλια :: Ο χορός του Πολέμου

  1. Αυτό είναι το καλύτερο βιντεο με πυρριχειο που έχω δει. Μην το χάσεις.

    http://www.youtube.com/watch?v=9TKVdDfM2rU

    Πραγματικά συγκλονιστικοί χοροί.

  2. καλησπέρα

    ωραίοι χοροί έχουν όμως κάτι που μου την δίνει...

    και εξηγούμαι...

    σε μια εποχη που από νέος δεν έχεις χρόνο ούτε για κατούρημα που στο διάβολο να μάθεις τόσο δύσκολους χορούς??

    ενώ γμτ η "ξένη" μουσική σε γενικές γραμμές είναι ένα κούνημα και πάει καλλιά του....

  3. κ.κ. έχεις απόλυτο δίκιο. Δεν το είχα δει μέχρι τώρα. Νά' σαι καλά!

  4. Φίλες akrat, ο χορός όπως και όλα τα πράγματα με τα οποία καταπιάνεται κανείς, προκειμένου να βγαίνει λες και είναι κομμάτι δικό σου και να ανατριχιάζεις όταν τον αποδίδεις, πρέπει να τον αγαπάς!
    Εφόσον τον αγαπάς λοιπόν, του αφιερώνεσαι και δουλεύεις όσο περισσότερο μπορείς. Εγώ θυσιάζω άλλα πράγματα προκειμένου να χορεύω, αλλά οφείλω να παραδεχτώ ότι κουβαλάω πολλά κιλά τρέλας. Δε γίνεται διαφορετικά.
    Μην ξεχνάς ότι αυτοί οι τόσο δύσκολοι χοροί, έχουν έντονο και το τοπικό στοιχείο. Αποτελούν χορούς που παρουσιάζονται καλύτερα από ανθρώπους καταγόμενους και ζώντες όσο γίνονται ακριβώς εκεί! Αποτελούν κομμάτι του DNA τους.
    Το παν όμως είναι να γουστάρεις!

  5. Μέχρι στιγμής πάντως, ο νεοέλληνας αντί για τον περήφανο "χορό του πολέμου" δείχνει να προτιμά την ταπεινωτική "πίπα της ειρήνης".

  6. Ευρυτάνα, τι να γίνει...ο νεοΈλληνας φαίνεται το χει "γυρίσει" όσο νά ναι...