Ο Μετανάστης...

Φαντάσου μια ασπρόμαυρη ταινία του ελληνικού κινηματογράφου με πρωταγωνιστές τους Φούντα, Ξανθόπουλο, τα τρένα και τα βαπόρια να σφυρίζουν λίγο πριν το ταξίδι για Αμερική και Γερμανία, τα λευκά μαντίλια από συγγενείς και φίλους να ανεμίζουν και τη φωνή του Στέλιου να ακούγεται σε ένα τραγούδι πονεμένο, συγκινητικό.

Μόλις φέρεις λοιπόν αυτές τις σκηνές στο μυαλό σου και φανταστείς την ιστορία να εξελίσσεται, παρακαλώ πάτα ένα "delete" και διέγραψέ τα όλα από το σκληρό δίσκο, διότι το σημερινό άρθρο δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω.

Πριν είκοσι χρόνια περίπου, κατά τη διάρκεια μιας από τις ένδοξες κυβερνητικές θητείες του ευεργετικού ΠΑΣΟΚοσοσιαλισμού στη χώρα μας, υπήρχε ο επιχειρηματίας "Λ" που χρώσταγε στο ΙΚΑ και στην Εφορία τα μαλλιοκέφαλά του. Την ίδια στιγμή, στα εργοστάσιά του εργαζόντουσαν μερικές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Όταν ήρθε η ώρα να πληρώσει, καλεί στο τηλέφωνο τον Αντρίκο και του λέει, "ή μου σβήνεις τα χρέη ή κλείνω τα εργοστάσια και τα μεταφέρω σε άλλη χώρα των Βαλκανίων". Ο Αντρίκος, σαν γνήσιος επαναστάτης, όπως ήταν φυσικό είπε "άμπρακατάμπρα" και τα χρέη του "Λ" εξαφανίστηκαν. Το αμέσως επόμενο βήμα του εργοστασιάρχη ήταν να κλείσει τα εργοστάσια έτσι κι αλλιώς και να τα μεταφέρει στη Βουλγαρία, αφήνοντας στο δρόμο 20.000 εργάτες σε μια νύχτα.

Θυμήθηκα αυτή την ιστοριούλα με αφορμή ενός από τα τρομερά ρεπορτάζ του δίδυμου των Πουλιτζεράτων, για τους οποίους έχουμε ξανασυζητήσει. Πέντε εργάτες από τη Μακεδονία λοιπόν, δουλεύουν σε ελληνικό εργοστάσιο στη Βουλγαρία με μηνιαίες αποδοχές 300 ευρώ. Εμφανίζεται στην κάμερα ο ιδιοκτήτης και ως άλλος πρωταγωνιστής στην ταινία ο "Ξενιτεμένος", τονίζει ότι ένα στέλεχος για την επιχείρησή του στην Ελλάδα θα έπρεπε να το αμοίβει με 1500 ευρώ, ενώ τον ίδιο άνθρωπο στη Βουλγαρία τον πληρώνει 350. Κάτω από αυτό το δυσβάσταχτο πραγματικά βάρος αποφάσισε να ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙ! Βέβαια, δεν ανέφερε τίποτα για τα πιθανά χρέη του, όπως δεν ανέφερε τίποτα και για την επιδότηση που πήρε από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μεταφέρει την επιχείρηση στη Βουλγαρία. Διότι, εμείς οι Έλληνες, ως γνήσιοι κοσμοπολίτες, πληρώνουμε εκτός από τα χρέη των λαμόγιων και τα έξοδα προκειμένου οι κύριοι να μεγιστοποιούν το ρυθμό κερδοφορίας τους σε εξωτικά μέρη!

Σα να στέλνω για διακοπές στις Σεϋχέλες με δικά μου έξοδα το διαρρήκτη που μπούκαρε και άδειασε το σπίτι μου πριν μια βδομάδα. Δεν υπάρχει ΣΩΤΗΡΙΑ!

Τσάγια!!!

1 σχόλια :: Ο Μετανάστης...

  1. Ωραίος!