Η παράδοση στην τσέπη του καθένα

Στο χώρο του Παραδοσιακού Χορού τα πράγματα είναι ξεκάθαρα ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι. Τι σημαίνει Χορευτική Παράδοση;;;!!! Αποτελεί μια ιστορία, οι σημαντικότερες πτυχές της οποίας πηγάζουν μερικές χιλιάδες χρόνια πριν. Η Αρχαία Ελλάδα και η Μυθολογία της εν πολλοίς αποτελούν την "πηγή" των κυκλωτικών χορών, οι οποίοι είχαν συνήθως θρησκευτικό-λατρευτικό χαρακτήρα ή κοινωνικό-πολεμικό.
Παραδοσιακό χορός στις μέρες μας σημαίνει να μπορείς να διατηρείς τα χαρακτηριστικά του από γενιά σε γενιά και να τα μεταδίδεις όσο πιο αυτούσια γίνεται, ώστε να μπορούν να εκφραστούν άνθρωποι όλων των ηλικιών, από τα 5 ως τα 95 χρόνια τους.
Εντούτοις, σήμερα παρατηρούμε κατά κόρον στρεβλώσεις, οι οποίες είτε έχουν αν κάνουν με την ημιμάθεια και την αδιαφορία για έρευνα και μελέτη, είτε με τη διάθεση για κονόμα εκ μέρους των διδασκάλων αλλά και των μαθητών-χορευτών πολλές φορές.
Μπορείς να μετεξελίξεις την Παράδοση;;;!!! Ποιός είμαι εγώ που θα πω ΟΧΙ!!! Απλά, όταν ξεκινάς να βάζεις πινελιές, σιγά σιγά είναι σίγουρο ότι θα ξεπεράσεις τα όρια. Οπότε, ας κάνουμε μια άτυπη συμφωνία. Έχεις τη δυνατότητα να σχεδιάσεις και να κάνεις τα δικά σου, καθώς δεν υπάρχει Αστυνομία Παράδοσης να σε κλείσει μέσα, αλλά κάνε σε όλους μας τη χάρη και μην τιτλοφορείς αυτή τη "δουλειά" σου ως παραδοσιακή. Πες τη μεταμοντέρνα, νεωτεριστική, όπως γουστάρεις!
Είσαι δάσκαλος σε μια οποιαδήποτε Χορευτική Σχολή ή Σύλλογο από τους εκατοντάδες που υπάρχουν στην Ελλάδα και γουστάρεις τις χορογραφίες. Τα έχεις όλα τσεκαρισμένα και όμορφα, όπως τα μπαλέτα, ρυθμισμένα στην εντέλεια. Με γεια σου με χαρά σου, αλλά αυτή σου η δραστηριότητα δεν αποτελεί μέρος του Παραδοσιακού Χορού!
Υπήρχε ποτέ πιθανότητα, γύρω από ένα βωμό λατρείας του Δωδεκάθεου ή πριν από μια πολεμική μάχη ή σε ένα γλέντι στην πλατεία του χωριού, να συνεννοούνταν μεταξύ τους οι χορευτές για να συντονίσουν τις κινήσεις-φιγούρες τους;;;!!! Άσχετα αν οι πολλοί μπορεί να ακολουθούσαν τον αρχηγό του χορού και να προσπαθούσαν να τον μιμηθούν, χορογραφία Δεν Υπήρξε Ποτέ!
Μπορούσε ποτέ ο πρωτοχορευτής να κάνει τα τσαλίμια του, τις φιγούρες του και να τον βαστά γυναίκα;;;!!! Ιδιαίτερα στους λεβέντικους χορούς, ούτε μία στο εκατομμύριο! Όχι μόνο λόγω έλλειψης δύναμης και ρώμης εκ μέρους της, αλλά και λόγω της θέσης της στις κοινωνίες.
Υπήρχε ποτέ πιθανότητα, σε μικτούς χορούς, να φιγουράρει μια γυναίκα σε μεγάλη διάρκεια ή να υπερβάλει στις κινήσεις της;;;!!! Και πάλι, η απάντηση είναι ΟΧΙ!
Δε χρειάζεται λοιπόν να είσαι χορευτική ιδιοφυΐα, προκειμένου να κατανοήσεις ότι όλα αυτά που κάνεις είναι αντίθετα προς το στοιχείο που δήθεν πρεσβεύεις. Τι από τα δύο είσαι λοιπόν; Άσχετος ή τυχοδιώκτης που μυρίστηκε μάσα και φράγκα; Και τα δύο είναι εξίσου επικίνδυνα!
Το χειρότερο βέβαια είναι, ότι όχι μόνο ακολουθείς αυτή την επικίνδυνη λογική, αλλά προσπαθείς να την εξαπλώσεις και να πείσεις και άλλους για την ορθότητά της, πολλές φορές μάλιστα επιτιθέμενος σε όσους βρίσκονται πάνω στο σωστό μονοπάτι. Αντί να κάνεις τουμπεκί ψιλοκομμένο και να παραδεχτείς το λάθος σου, δε λέω να το διορθώσεις γιατί δύσκολα θα βρεις το νου και τη θέληση, ζητάς και τα ρέστα αισχρολογώντας ανιστόρητα και παράγοντας θεωρίες που μόνο στη χοντροκεφάλα σου μπορούν να ισχύουν.
Κάνε τη χάρη λοιπόν, στους λιγοστούς που ζούμε για τον Παραδοσιακό Χορό και αυτοαφανίσου!!!

Τσάγια!!!

0 σχόλια :: Η παράδοση στην τσέπη του καθένα